Home | terug | © geregistreerd
tanslation:

Boom voor democratie

film ‘Boom voor democratie’,
Ginkgo boomblaadjes op ‘Bruidskleed’


Nijmegen, 8 november 2010
In Kronenburger park van Nijmegen staat een bijna 100 jarige Ginkgo biloba boom met goudgele boomblaadjes te schitteren. Deze boom is de herboren ‘Boom voor democratie’ van de stad Nijmegen geworden. De boomblaadjes van deze boom hebben nu ook de vorm aangenomen van vele honderde kleine Vlindervleugeltjes. Iedereen kan in deze mooie herfst maand de goudgele boomblaadjes gelijk een vlinder rondom de Ginkgo biloba boom van de aarde meenemen.

Deze bijzondere Ginkgo blaadjes zullen aan een ieder veel geluk brengen. Want als je goed kijkt hebben sommige van deze boomblaadjes ook de vorm van hartjes aangenomen. Domocratie zit dus verscholen in ieders Nijmeegs Groene hart. Deze bijzondere Ginkgo blaadjes kunnen als ’n klein geluk geschenk, kunstwerkje bewaard worden. Het is dan ook aan te raden om deze boomblaadjes tussen ’n bladzijde van bijvoorbeeld je lievelingsboek te leggen.

Stichting Naturama Beeldend kunstenaar Boudewijn Corstiaensen

bekijk hier het filmpje of You Tube: 'boom en democratie' of klik in het menu op: 'Filmpjes'


Persbericht: Nijmegen, 2 nov.2010

De boom voor democratie met de vlinder is in de vroege ochtend onverwacht in het park gekapt.

Echter de mooie Vlinder op de stam is daarmee niet geheel verdwenen.
Democratie zit verscholen in ieders hart.

Daarmee is wat mij betreft, de boom voor democratie ook niet helemaal verdwenen uit onze stad. Ook niet uit de harten van vele betrokken bewoners van het park tegen over het N.S. station. Zij hebben hard gestreden om deze gekapte bomen te kunnen behouden.

Wellicht zullen zij een andere boom kiezen voor de ‘Boom voor democratie’ in hun park voor nu en voor de toekomst.

Ginkgo biloba
Achter in mijn tuin staat nu een mooie goudgele ‘ Ginkgo biloba ‘ boom te schitteren.
De blaadjes van deze boom hebben dan nu ook de vorm aangenomen van kleine vlindervleugeltjes.
Achter elk vallend boomblaadje zal voortaan een mooi kindergedicht gedicht of mooie vlindertekeningen verschijnen.

Wereldwijd
Schoolkinderen wereldwijd krijgen hierdoor een mooie kans om hun mooie tekeningen te tonen en daarbij leren zij wat echte menselijke democratie is. Daarbij leren zij ook hoe zij later zorgvuldig omgaan met de natuur en rekening houden met de gehechtheid van omwonenden aan hun omgeving die zij jaren lang hebben gekoesterd.

‘Boom voor democratie’ een mooie kans om hun mooie vlinder tekeningen wereldwijd te tonen.Ik zie democratie dan ook als een mooi erfgoed vooral voor mensen wereldwijd. Tijdens de internationale Floriade 2012 te Venlo, worden deze vlindertekeningen verwerkt in een kunstwerk.

Kunst
Democratie en kunst brengen kleur in onze samenleving en zullen blijven voortleven in een creatief proces van mensen, dat uitstijgt boven nationale grenzen en uitstijgt boven economische tijdelijk eigenbelang voor een kleine groep.

De boom voor democratie zal blijven voortleven, zoals dat ook gebeurt bij een vallend ‘Ginkgo’ boomblaadje dat gelijk een vlinder is.

Met vriendelijke groet,
Boudewijn Corstiaensen
Stichting Naturama

einde persbericht


Persbericht 'De Brug Nijmegen'

KronenburgerparkNIJMEGEN - Kunstenaar Boudewijn Corstiaensen heeft een boom in het Kronenburgerpark uitgeroepen tot ‘nieuwe boom van de democratie’.
Eerder werd een boom aan de Van Schaeck Mathonsingel uitgeroepen tot Boom van de Democratie. Vorige week werden bijna alle bomen langs de singel gerooid. Enkele exemplaren bleven staan en één daarvan werd door omwonenden uitgeroepen tot ‘boom van de democratie’. Toen ook deze boom gekapt werd, besloot Corstiaensen dat er een nieuwe boom moest komen. “In Kronenburgpark staat een bijna 100 jarige Ginkgo biloba boom met goudgele boomblaadjes te schitteren”, vertelt Corstiaensen. “Deze boom is de herboren ‘Boom voor democratie’ van Nijmegen geworden. De boomblaadjes van deze boom heeft nu ook de vorm aangenomen van honderden Vlindervleugeltjes. Iedereen in Nijmegen kan nu een goudgeel boomblaadjes gelijk een vlinder zomaar op de grond meenemen.
Deze boomblaadjes zullen aan een ieder nu veel geluk brengen want als je goed kijkt hebben deze boomblaadjes ook een vorm van een hartje aangenomen. Domocratie zit dus verscholen in ieders hart.”

Protesten tegen parkeergarage
Tegen de bouw van de parkeergarage aan de Van Schaeck Mathonsingel is al veel geprotesteerd. Veel mensen zijn tegen de bouw van de parkeergarage en wilden de kap van de bomen langs de weg tegenhouden. Ook vinden sommige groeperingen het niet te begrijpen dat gemeente flink snijdt in de subsidiebanen maar wèl een dure parkeergarage bouwt.

einde persbericht